dania główne 22.01.2022

pieczony filet z indyka

1 godz. 50 min.
4 porcje
Pieczony filet z indyka
timolina, stock.adobe.com
0

Po co kupować kiełbasę w sklepie, skoro można upiec mięso. Tym razem proponuję gotować filet z indyka. Może być podawany na ciepło i na zimno, stosowany w sałatkach, kanapkach i wielu innych potrawach.

Składniki

  • Indyk (filet) – 1 kg
  • musztarda (ostra) – 1 art.
  • miód (płynny) – 1 art.
  • oliwa z oliwek - 1 art.
  • papryka (mielona) – 1 łyżeczka
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • sól - do smaku
  • tymianek (do zgłoszenia) – kilka gałązek

Przepis na gotowanie krok po kroku

Filety z indyka opłucz i osusz ręcznikami papierowymi.

Na wierzchu mięsa wykonaj płytkie nacięcia siatką.

Przetrzyj mięso mieszanką soli, mielonego pieprzu i papryki. Przykryj folią spożywczą i pozostaw na pół godziny do marynowania w temperaturze pokojowej.

Połącz oliwę z oliwek, miód i musztardę.

Obficie posmaruj indyka mieszanką i wstaw do lodówki na 2 godziny.

Połóż mięso na wyłożonej folią blasze do pieczenia, przykryj podwójną warstwą folii i piecz przez 45 minut w temperaturze 190 stopni.

Zdejmij folię i kontynuuj gotowanie przez kolejne 30 minut. Filet powinien być pokryty piękną złotą skórką.

Po wyłączeniu pozostaw indyka na 20 minut w piekarniku.

Pokrój filety na małe plasterki i posyp aromatycznym tymiankiem.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy