dania główne 22.01.2022

białoruscy czarownicy z mięsem

40 min
4 porcje
Białoruscy czarownicy z mięsem
dolphy_tv, stock.adobe.com
0

Na Białorusi przygotowuje się wiele różnych potraw z ziemniaków, ale czarownicy z mięsem zasługują na szczególną uwagę. W rzeczywistości są to małe kotlety z ziemniaków i nadzienia mięsnego. Są zbierane warstwami bezpośrednio na patelni. Spróbuj, jest pyszne!

Składniki

do testu:
  • ziemniaki - 350 g
  • cebula - 1 rzecz
  • mąka - 2 art.
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • sól - do smaku
  • Olej roślinny (do smażenia) – 80 ml
  • Zieleń (do zgłoszenia) – kilka gałązek
do nadzienia:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz ziemniaki, cebulę i przepuść przez maszynę do mięsa. Delikatnie wyciśnij nadmiar płynu rękami.

Dodaj mąkę, sól i zmielony czarny pieprz. Wszystko dobrze wymieszaj.

Obierz drugą cebulę i drobno posiekaj.

Dodaj mielonego kurczaka, zmielony czarny pieprz i sól. Ugniataj masę, aż będzie gładka.

Rozgrzej olej na patelni. Łyżką stołową nałóż trochę masy ziemniaczanej i lekko dociśnij.

Na wierzch dodaj 1 łyżkę nadzienia i przykryj wszystko masą ziemniaczaną.

Smaż czarowników przez 4-5 minut z każdej strony na małym ogniu i rozłóż na papierowej serwetce.

Podawaj gotowe danie ze świeżymi ziołami.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy