dania główne 25.02.2022

pilaw mięsny z marynowanym czosnkiem w powolnej kuchence

1 godz. 15 min.
8 porcji
Pilaw mięsny z marynowanym czosnkiem w powolnej kuchence
maleficenta, stock.adobe.com
0

Nie można sobie wyobrazić pilawu bez czosnku. Daje ten sam smak, którego nie można pomylić z niczym! A co, jeśli zamiast świeżego użyć marynaty? Patrząc w przyszłość, powiem ci-okaże się niesamowicie smaczny!

Składniki

  • wołowina (filet) – 400 g
  • ryż - 300 g
  • czosnek (marynowany) – 2 głowice
  • marchew - 1 rzecz
  • cebula - 1 rzecz
  • rodzynki - 2 art.
  • Olej roślinny - 2 art.
  • czarny pieprz - 4 groszek
  • liść laurowy - 2 kawałki
  • sól - do smaku
  • woda (hot) – 800 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój wołowinę i obraną cebulę.

Zetrzyj marchewki na grubej tarce.

Opłucz rodzynki wrzącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym.

Włącz tryb "smażenie" i usmaż wołowinę na oleju. Wystarczy 8-10 minut, aby każdy kawałek miał czas na zrumienienie.

Dodaj cebulę z marchewką i smaż przez kolejne 5 minut, od czasu do czasu mieszając.

Dodaj przyprawy, rodzynki i gotuj przez 1-2 minuty.

Ułóż całe główki marynowanego czosnku, dodaj umyty ryż, sól i dodaj gorącą wodę.

Zamknij pokrywę i aktywuj program pilaw na 50 minut.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy