dania główne 06.12.2022

risotto z pieczarkami i kurczakiem

1 godz. 0 min.
6 porcji
Risotto z grzybami i kurczakiem
Katarzyna, stock.adobe.com
0

Dzisiaj dzielę się z wami przepisem na klasyczne risotto z grzybami i kurczakiem. Domownicy docenią delikatnego kurczaka, pikantny ryż i pachnące grzyby. Wystarczy kilka akcji, a poczujesz smak Włoch w domu.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz grzyby, osusz na ręczniku papierowym i pokrój, jak chcesz. Smaż je na oleju roślinnym na patelni na złoty kolor. Dodaj trochę soli i odstaw na bok.

Pokrój cebulę w drobną kostkę i wyślij na patelnię. Smażyć na złoty kolor.

Drobno pokrój kurczaka w kostkę i dodaj do cebuli. Smażyć na złoty kolor. Gdy kurczak się zrumieni, wlej tam wino. Gdy wino wyparuje, dodaj ryż i masło. Dobrze wymieszaj i poczekaj, aż ryż wchłonie olej.

Wlać bulion w częściach, wymieszać. Gdy zobaczysz, że ryż jest prawie gotowy, dodaj ostatni bulion, dodaj sól i przyprawy do smaku. Dodaj grzyby, dobrze wymieszaj i gotuj, aż cała woda wyparuje.

Przykryj pokrywką na 10 minut i podawaj.

Julia Cion
przepis dodał (a):
Julia Cion
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy