pierwsze dania 22.01.2022

Barszcz czerwony

2 godz. 20 min.
8 porcji
Barszcz czerwony
0

Chcesz ugotować naprawdę piękny i pyszny czerwony barszcz? Jeden mały sekret, a danie stanie się najjaśniejsze na całym stole. Nie ma w tym żadnej magii, wystarczy mały plasterek cytryny i kilka dodatkowych minut!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój wołowinę na duże kawałki, opłucz i gotuj z liściem laurowym przez 1,5 godziny. Usuń piankę, która pojawi się w tym procesie.

Barszcz czerwony: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Ziemniaki, buraki, cebulę obrać i pokroić. Zetrzyj marchewki na grubej tarce, posiekaj kapustę w paski.

Barszcz czerwony: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Włóż buraki do osobnej miski, wyciśnij sok z cytryny, wymieszaj i odłóż na bok na 10 minut.

Barszcz czerwony: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Rozgrzej olej roślinny na patelni, dodaj cebulę i marchewkę i smaż na złoty kolor.

Barszcz czerwony: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Dodaj buraki, zmiażdżony groszek ziela angielskiego i gotuj przez kolejne 7 minut.

Barszcz czerwony: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Wymieszaj koncentrat pomidorowy, 200 ml gorącego bulionu i wlej na patelnię. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.

Barszcz czerwony: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 6

Wlej ziemniaki, kapustę i smażenie do garnka z mięsem. Gotuj przez 10 minut na średnim ogniu.

Barszcz czerwony: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 7

Sól i zdejmij z ognia. Podawaj gotowy Barszcz, posypując posiekanymi ziołami.

Barszcz czerwony: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 8

Zdjęcie: Julia Zubkova

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy