![Barszcz czerwony Barszcz czerwony](https://cdn.gotujznami.com.pl/images/34/122944815e2e013a5c46b683a8612258.jpg)
Chcesz ugotować naprawdę piękny i pyszny czerwony barszcz? Jeden mały sekret, a danie stanie się najjaśniejsze na całym stole. Nie ma w tym żadnej magii, wystarczy mały plasterek cytryny i kilka dodatkowych minut!
Składniki
- mostek wołowy (na kości) – 500 g
- Burak - 300 g
- ziemniaki - 4 kawałki
- kapusta - 300 g
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- czosnek - 3 ząbki
- pasta pomidorowa - 3 art.
- Olej roślinny - 40 ml
- ziele angielskie - 3 groszek
- liść laurowy - 2 kawałki
- cytryna - 1 zrazik
- sól - do smaku
- woda (filtrowane) – 3,2 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój wołowinę na duże kawałki, opłucz i gotuj z liściem laurowym przez 1,5 godziny. Usuń piankę, która pojawi się w tym procesie.
![Barszcz czerwony: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1 Barszcz czerwony: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1](https://cdn.gotujznami.com.pl/images/34/39cc03ad8aed7e8a342698424ae7f735.jpg)
Ziemniaki, buraki, cebulę obrać i pokroić. Zetrzyj marchewki na grubej tarce, posiekaj kapustę w paski.
![Barszcz czerwony: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2 Barszcz czerwony: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2](https://cdn.gotujznami.com.pl/images/34/644e590e34457afe6024f4fd039495c8.jpg)
Włóż buraki do osobnej miski, wyciśnij sok z cytryny, wymieszaj i odłóż na bok na 10 minut.
![Barszcz czerwony: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3 Barszcz czerwony: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3](https://cdn.gotujznami.com.pl/images/34/710c27786b1abb091c677009244e4794.jpg)
Rozgrzej olej roślinny na patelni, dodaj cebulę i marchewkę i smaż na złoty kolor.
![Barszcz czerwony: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4 Barszcz czerwony: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4](https://cdn.gotujznami.com.pl/images/34/6a23d6bc9da0a397f960981e5a40511f.jpg)
Dodaj buraki, zmiażdżony groszek ziela angielskiego i gotuj przez kolejne 7 minut.
![Barszcz czerwony: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5 Barszcz czerwony: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5](https://cdn.gotujznami.com.pl/images/34/dcf04426d31d78bc74ae6f4b944b8998.jpg)
Wymieszaj koncentrat pomidorowy, 200 ml gorącego bulionu i wlej na patelnię. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.
![Barszcz czerwony: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 6 Barszcz czerwony: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 6](https://cdn.gotujznami.com.pl/images/34/761aafcf77f2d1d1f3cc29eaed205a04.jpg)
Wlej ziemniaki, kapustę i smażenie do garnka z mięsem. Gotuj przez 10 minut na średnim ogniu.
![Barszcz czerwony: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 7 Barszcz czerwony: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 7](https://cdn.gotujznami.com.pl/images/34/5f767ea55fe606ad41d17be17fb5c867.jpg)
Sól i zdejmij z ognia. Podawaj gotowy Barszcz, posypując posiekanymi ziołami.
![Barszcz czerwony: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 8 Barszcz czerwony: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 8](https://cdn.gotujznami.com.pl/images/34/ae660430c41629fb979a2c78e9d1a0b4.jpg)