dania główne 22.01.2022

kasza grochowa

1 godz. 0 min.
4 porcje
Owsianka Grochowa
David Pimborough, stock.adobe.com
0

Wielu nadal uważa, że owsianka grochowa gotuje się przez długi czas. W rzeczywistości, jeśli nie namoczysz wcześniej groszku, tak będzie. W tym przepisie szczegółowo opisuję, jak pyszne, proste i stosunkowo szybkie jest przygotowanie takiej owsianki!

Składniki

  • groszek (kłuty) – 300 g
  • woda - 1 L
  • masło - 50 g
  • sól - 1 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz groszek, zalej zimną wodą i odłóż na bok na 1 godzinę.

Zmień wodę, dodaj sól i gotuj przez pół godziny po ugotowaniu.

Dodaj masło, dobrze wymieszaj i gotuj przez kolejne 15 minut. Pod koniec gotowania płyn powinien całkowicie odparować.

Wyłącz ogrzewanie, przykryj garnek pokrywką i zawiń ciepłym ręcznikiem na 30 minut.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy