dania główne 22.01.2022

udka z kurczaka w frytkownicy powietrznej

50 min
3 porcje
Udka z kurczaka w frytkownicy powietrznej
0

Przed gotowaniem udek z kurczaka w frytkownicy powietrznej lepiej marynować je w dowolny dogodny sposób. Wtedy mięso z kurczaka okaże się jeszcze smaczniejsze i bardziej miękkie. Dzielę się przepisem krok po kroku!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Schłodzone udka z kurczaka umyć i osuszyć, usunąć nadmiar.

Udka z kurczaka w frytkownicy powietrznej: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Posolić podudzia i posypać przyprawami, takimi jak kurczak lub kebab.

Udka z kurczaka w frytkownicy powietrznej: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Dodaj majonez, musztardę i obrany starty czosnek.

Udka z kurczaka w frytkownicy powietrznej: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Wymieszaj, aby nogi były równomiernie pokryte wszystkimi składnikami marynaty. Najlepiej przykryć miskę folią i pozostawić kurczaka do marynowania na godzinę lub dwie w chłodnym miejscu. Ale jeśli nie ma czasu, możesz od razu przejść do następnego kroku.

Udka z kurczaka w frytkownicy powietrznej: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Nasmaruj grill frytkownicy olejem roślinnym. Ułóż nogi w jednej warstwie, blisko siebie. Piec w 180 stopniach przez 20 do 25 minut.

Udka z kurczaka w frytkownicy powietrznej: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Po 20 minutach lepiej otworzyć pojemnik do pieczenia i sprawdzić gotowość nóg. Ważne jest, aby ich nie wysuszyć, więc czas pieczenia będzie zależał od wielkości podudzi.

Udka z kurczaka w frytkownicy powietrznej: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 6

Podawaj Nogi na gorąco z sosem, warzywami i ziołami.

Udka z kurczaka w frytkownicy powietrznej: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 7

Zdjęcie: Yuliia Stsepeleva

Yuliia Stsepeleva
przepis dodał (a):
Yuliia Stsepeleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy