dania główne 07.02.2022

pieczony podudzie z indyka

1 godz. 0 min.
6 porcji
Pieczony podudzie z indyka
0

Zróbmy dziś pieczoną podudzie z indyka. Zgodnie z tym przepisem ptak okazuje się bardzo smaczny i soczysty. Cały sekret polega na dodaniu masła i sosu sojowego. Możesz podawać z keczupem, musztardą lub innymi sosami.

Składniki

  • Indyk (podudzie) – 1,5 kg
  • Olej roślinny - 2 art.
  • masło - 50 g
  • sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • sos sojowy - 1 art.
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • sól - do smaku
  • woda (wrząca woda) – 100 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Podudzie z indyka opłucz i osusz ręcznikiem papierowym.

Pieczony podudzie z indyka: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Rozgrzej olej roślinny na patelni, ułóż podudzie i smaż na złoty kolor ze wszystkich stron.

Pieczony podudzie z indyka: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Dodaj masło i wrzącą wodę. Przykryj i gotuj przez 30 minut na bardzo małym ogniu.

Pieczony podudzie z indyka: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Połącz sok z cytryny, sos sojowy i sól.

Pieczony podudzie z indyka: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Za pomocą silikonowej szczotki posmaruj goleń ze wszystkich stron powstałą mieszanką.

Pieczony podudzie z indyka: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Kontynuuj pieczenie bez przykrycia przez kolejne 7-10 minut. Podudzie powinno być dobrze zrumienione ze wszystkich stron.

Pieczony podudzie z indyka: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 6

Połóż pieczoną podudzie na talerzu lub desce do serwowania i posyp mielonym pieprzem.

Pieczony podudzie z indyka: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 7

Zdjęcie: Julia Zubkova

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy