pierwsze dania 21.12.2022

Kharcho bez mięsa

45 min
4 porcje
Kharcho bez mięsa
Dmitrij Uljanow, stock.adobe.com
0

Dieta i PP nie są powodem do odmawiania sobie przyjemności gastronomicznych. Powiem ci ciekawy przepis, o którym być może nie wiedziałeś. Tak więc dzisiaj przygotowujemy gruzińską zupę kharcho bez mięsa-chudą i mniej tłustą, ale równie pikantną i aromatyczną.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Ryż spłucz pod bieżącą wodą. Obierz i pokrój ziemniaki w kostkę, drobno posiekaj cebulę, zetrzyj marchewki na grubej tarce.

Na połowie porcji rozgrzanego oleju roślinnego podsmaż cebulę, następnie dodaj marchewkę i smaż przez 3-5 minut, aż będzie miękka.

W rondlu zagotuj wodę, dodaj smażenie, ryż, ziemniaki i liście laurowe. Gotuj zupę na małym ogniu przez 10-15 minut.

Rozgrzej pozostałą połowę oleju roślinnego na patelni, dodaj przyprawy i rozgniecione widelcem pomidory do własnego soku. Dobrze wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez 5-7 minut, a następnie wyślij do garnka z zupą, solą do smaku i gotuj Kharcho przez kolejne 5-10 minut na małym ogniu.

Posiekaj orzechy, czosnek i kolendrę i dodaj do garnka z zupą. Zdejmij gotowe chude kharcho z ognia i pozwól mu parzyć pod pokrywką przez 10-15 minut przed podaniem.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy