dania główne 22.01.2022

stek wołowy na patelni

20 min
2 porcje
Stek wołowy na patelni
0

Aby ugotować soczysty i miękki stek wołowy na patelni, użyj schłodzonego, a nie mrożonego mięsa. Najlepiej smażyć stek na patelni grillowej, jednak w przypadku braku takiego można użyć naczyń o płaskim, ale grubym dnie.

Składniki

  • wołowina (stek) – 2 kawałki
  • masło - 15 g
  • sól - do smaku
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • tymianek - 5-6 gałązki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wybierz mięso o średniej zawartości tłuszczu, bez twardych żył i obszarów stałego tłuszczu. Jeśli steki są zbyt mokre, należy je osuszyć serwetkami.

Stek wołowy na patelni: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Rozpuść masło na gorącej patelni i ułóż steki. Smażyć na średnim ogniu. Dodaj trochę soli lub możesz obejść się bez soli, dodaj pieprz. W oleju włóż gałązki tymianku.

Stek wołowy na patelni: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

W przypadku średnio wysmażonych steków smaż przez 6 minut z każdej strony, w przypadku słabych-przez 4-5 minut. Następnie wyłącz ogrzewanie i pozwól stekom "odpocząć" przez 7-8 minut w głębokim talerzu pokrytym folią.

Stek wołowy na patelni: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Pokrój steki w plastry, podawaj z ziołami, warzywami i sosem.

Stek wołowy na patelni: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Zdjęcie: Yuliia Stsepeleva

Yuliia Stsepeleva
przepis dodał (a):
Yuliia Stsepeleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy