dania główne 01.05.2023

omlet z ricottą i szynką w piekarniku

35 min
3 porcje
Omlet z ricottą i szynką w piekarniku
0

Jeśli nie lubisz złotej skórki, upiecz omlet pod folią. Wystarczy go usunąć 5 minut przed końcem, aby nadmiar wilgoci wyparował, a naczynie lekko się zrumieniło. Nie wyjmuj gotowego omletu od razu z piekarnika, w przeciwnym razie szybko spadnie.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój szynkę w drobną kostkę.

Omlet z ricottą i szynką w piekarniku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Opłucz jajka, osusz i rozbij do miski.

Omlet z ricottą i szynką w piekarniku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Wlej ciepłe mleko, pieprz, sól i dobrze wymieszaj widelcem.

Omlet z ricottą i szynką w piekarniku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Dodaj ricottę, szynkę i jeszcze raz wymieszaj.

Omlet z ricottą i szynką w piekarniku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Nasmaruj formę olejem, ułóż obrabiany przedmiot i spłaszcz. Piec przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Omlet z ricottą i szynką w piekarniku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Zdjęcie: Julia Zubkova

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy