dania główne 22.01.2022

kotlety wieprzowe z grzybami w pomidorach

1 godz. 10 min.
3 porcje
Kotlety wieprzowe z grzybami w pomidorze
0

Kotlety wieprzowe z grzybami, dzięki duszeniu w sosie pomidorowym, są niezwykle soczyste. Mięso mielone można stosować o niskiej lub średniej zawartości tłuszczu. Odpowiedni jest zarówno produkt domowy, jak i sklepowy, niewątpliwie najświeższy i najwyższej jakości.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Umyte i pokrojone grzyby włożyć do miski blendera, posiekać i wlać do miski.

Kotlety wieprzowe z grzybami w pomidorze: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Posiekaj również obraną cebulę i wyślij do miski.

Kotlety wieprzowe z grzybami w pomidorze: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Dodaj Schłodzone mięso mielone do miski, ubij jajko, sól i pieprz. Wszystko wymieszaj.

Kotlety wieprzowe z grzybami w pomidorze: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Na patelni rozgrzej olej do smażenia. Mokrymi rękami uformuj małe owalne placki i ułóż do smażenia. Zmniejsz ogień do średniego. Smaż przez 3 minuty z każdej strony.

Kotlety wieprzowe z grzybami w pomidorze: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Przenieś paszteciki na patelnię. Przekręć pomidory w blenderze lub w robocie, wlej do rondla. Dodaj liście laurowe dla smaku i gotuj kotlety na małym ogniu przez pół godziny.

Kotlety wieprzowe z grzybami w pomidorze: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Podawaj danie na gorąco. Dzięki sosowi tłuczone ziemniaki, gotowana kasza gryczana lub makaron idealnie uzupełnią danie.

Kotlety wieprzowe z grzybami w pomidorze: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 6

Zdjęcie: Yuliia Stsepeleva

Yuliia Stsepeleva
przepis dodał (a):
Yuliia Stsepeleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy