sałatki 22.01.2022

sałatka Funchoza z owocami morza i papryką

15 min
5 porcji
Sałatka z funchozy z owocami morza i papryką
Unicorncat, stock.adobe.com
0

Funchoza jest bardzo łatwa do strawienia, więc zwykle jest po prostu zalewana wrzącą wodą przez 5-10 minut. Makaron powinien być przezroczysty. Stąd pochodzi jego druga nazwa - "szklana". Podaję przepis na świetną sałatkę z funchozą.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zalej Funchozę wrzącą wodą przez 5 minut.

Wrzuć do durszlaka i spłucz zimną wodą.

Rozdrobnij kalmary i ośmiornice.

Pokrój w cienkie paski marchewki, obrane bułgarski i papryka Cayenne.

Wymieszaj funchozę, warzywa i owoce morza.

Osobno wymieszaj olej, ocet ryżowy, sos Worcester, mielony pieprz i czosnek przepuszczony przez prasę.

Wlej sos do sałatki, wymieszaj i wstaw do lodówki na 1 godzinę.

Do gotowej sałatki można dodać sezam, prażone orzeszki ziemne lub zioła.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy