sałatki 22.01.2022

Sałatka z komosy ryżowej, pieczonego bakłażana i fety

25 min
5 porcji
Sałatka z komosy ryżowej, smażonego bakłażana i fety
nata_vkusidey, stock.adobe.com
0

Komosa ryżowa jest teraz u szczytu mody gastronomicznej. Z niego przygotowywane są zupy, zboża, wszelkiego rodzaju sałatki i desery. Spróbuj zrobić sałatkę z grillowanym bakłażanem i serem feta. Świetne danie dla wszystkich zainteresowanych prawidłowym odżywianiem.

Składniki

  • komosa ryżowa (gotowane) – 1 szkło
  • feta - 100 g
  • bakłażany (średnie) – 2 kawałki
  • Zieleń - kilka gałązek
  • czosnek - 2 ząbki
  • Olej roślinny - 50 ml
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • sól - do smaku

Przepis na gotowanie krok po kroku

Bakłażany pokroić w kostkę i namoczyć w osolonej wodzie przez 15 minut.

Odcedź i osusz bakłażany na ręczniku papierowym.

Rozgrzej olej na patelni, dodaj bakłażana i smaż do miękkości.

Opłucz warzywa, strząśnij i drobno posiekaj.

Połącz gotowaną komosę ryżową, pieczony bakłażan, zioła, sól i mielony pieprz.

Dodaj pokruszoną fetę, czosnek przepuszczony przez prasę i wymieszaj.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy