sałatki 22.01.2022

Sałatka z funchozy, rzodkiewki i marchwi

15 min
4 porcje
Sałatka z funchozy, rzodkiewki i marchewki
CrunchyBeans, stock.adobe.com
0

Jakoś w moich eksperymentach kulinarnych znalazłem ten przepis. Przyciągnął mnie swoją prostotą i oczywiście egzotycznością. Szczególnie podobało mi się to, że warzywa są używane na surowo. Danie okazuje się smaczne i zdrowe.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Umieść Funchozę na patelni, zalej wrzącą wodą i przykryj na 5 minut.

Wrzuć do durszlaka i spłucz pod bieżącą wodą.

Zetrzyj rzodkiewkę i marchewkę na specjalnej tarce.

Obierz cebulę i posiekaj.

Sezam lekko wysusz na patelni.

Połącz funchozę, rzodkiewkę, sezam, marchewkę i cebulę.

Osobno wymieszaj ocet winny, olej sezamowy, mielony imbir i sól.

Wlej sos do sałatki i wymieszaj. Możesz dodać zioła, czosnek lub orzechy.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy