sałatki 22.01.2022

świeża sałatka z owoców morza i zieleni

25 min
5 porcji
Świeża sałatka z owoców morza i zieleni
Alp Aksoy, stock.adobe.com
0

Zdrowe i smaczne sałatki z owoców morza od dawna są zakorzenione w świątecznym menu. Każdy kucharz ma kilka swoich dań koronnych na ten temat i oczywiście nie jestem wyjątkiem. Opowiadam mój ulubiony przepis.

Składniki

  • kalmary (schłodzone) – 2 tusze
  • krewetki (obrane) – 200 g
  • małże (schłodzone) – 150 g
  • Ośmiornica (schłodzony) – 150 g
  • czosnek - 2 ząbki
  • marchew - 1 rzecz
  • szpinak - 50 g
  • sałata - 50 g
  • Zieleń (Dowolna) – kilka gałązek
  • sok z cytryny - 1 art.
  • Olej roślinny - 2 art.
  • oliwa z oliwek - 3 art.
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • sól - do smaku

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zanurz tusze kalmarów we wrzącej wodzie na 30 sekund i włóż do ostygnięcia na talerzu.

Pokrój schłodzone kalmary, warzywa, szpinak i liście sałaty.

Zetrzyj marchewki na specjalnej tarce.

Rozgrzej olej roślinny na patelni, ułóż krewetki, małże, ośmiornice i smaż przez 4-6 minut.

Dodaj kalmary, czosnek przepuszczony przez prasę, sól i pieprz. Kontynuuj gotowanie przez kolejne 5 minut.

Połącz liście sałaty, szpinak, marchewkę, zioła i owoce morza.

Dopraw solą, dopraw olejem, sokiem z cytryny i wymieszaj.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy