sosy 22.06.2023

sos Worcester

15 min
6 porcji
Sos Worcester
petrrgoskov, stock.adobe.com
0

W 1835 roku dwóch angielskich aptekarzy wymyśliło sos Worcester. Do tej pory jego złożony smak jest podziwiany przez najbardziej wyrafinowanych smakoszy na świecie. Niestety znalezienie dobrego sosu w Sklepie jest trudne. Lepiej spróbuj zrobić to sam.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Drobno posiekaj filety anchois, obrany imbir, cebulę i czosnek.

Złóż cebulę, czosnek, imbir, gorczycę, cynamon, goździki, kardamon i czarny pieprz Do Woreczka z tkaniny.

Zawiąż i umieść na patelni.

Dodaj sos sojowy, ocet i cukier. Na małym ogniu doprowadzić do wrzenia.

Osobno wymieszaj wodę, anchois, sól i czerwoną paprykę.

Dodaj półfabrykat do garnka, gotuj przez kolejną 1 minutę i odłóż na bok do ostygnięcia.

Przenieś płyn wraz z torbą do przygotowanego słoika i nalegaj na 2 tygodnie.

Wyjmij torebkę, wlej płyn do małych butelek i przechowuj w lodówce.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy