sosy 06.06.2023

klasyczny sos boloński

45 min
4 porcje
Klasyczny sos bolognese
Sunny Forest, stock.adobe.com
0

Włoskie gospodynie domowe przygotowują Bolognese według własnych upodobań. Niektórzy dodają mleko i śmietanę, inni wolą obejść się bez czosnku. Proponuję wypróbować przepis na klasyczny sos boloński. Moim zdaniem jest to najsmaczniejsza opcja.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posiekaj seler i obraną cebulę.

Połóż na rozgrzanej patelni z olejem i smaż na złoty kolor.

Dodaj mięso mielone i kontynuuj gotowanie przez 7-10 minut, często mieszając.

Obierz pomidory, posiekaj w blenderze.

Na patelni z mięsem mielonym dodaj masę pomidorową, Wino i mielony pieprz.

Przykryj i gotuj przez 20 minut na małym ogniu.

Sól, wlej czosnek przepuszczony przez prasę i po 5 minutach zdejmij z ognia.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy