cukinia w pomidorach na zimę

1 godz. 0 min.
2 puszki po 1 L
Cukinia w pomidorach na zimę
Veronika Idiyat, stock.adobe.com
0

Ugotujmy cukinię w pomidorach na zimę? Myślę, że ta pikantna, pikantna, aromatyczna przekąska przypadnie Ci do gustu. Jest to również doskonała okazja do rozpoczęcia działalności cukinii, która w sezonie zwykle daje znaczne zbiory. No to zaczynamy?

Składniki

  • cukinia - 2 kg
  • czosnek - 4 ząbki
  • liść laurowy - 4 szt.
  • ostra czerwona papryka - do smaku
  • czarny pieprz (groszek) – 6 szt.
  • woda - 500 ml
  • pasta pomidorowa - 2 art.
  • Olej roślinny - 3 art.
  • ocet (9%) – 4 łyżeczka
  • sól - 1 łyżeczka
  • cukier - 2 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Cukinię opłucz i pokrój według własnego uznania.

Na dnie wcześniej przygotowanych sterylnych słoików umieść obrane ząbki czosnku, liść laurowy, ostrą paprykę i ziarna pieprzu.

Napełnij słoiki do góry pokrojoną cukinią.

Zagotuj wodę i wlej cukinię do słoików wrzącą wodą, przykryj sterylnymi pokrywkami i pozostaw na 20 minut.

Następnie spuść płyn ze słoików - nie będziemy go już potrzebować.

Przygotuj polewę pomidorową. W rondlu połącz wodę, koncentrat pomidorowy, olej roślinny, sól i cukier, wymieszaj i zagotuj.

W gotującym się sosie pomidorowym wlej cukinię do słoików, przykryj pokrywkami i sterylizuj w dużym garnku z wrzącą wodą przez 20-25 minut.

Następnie wyjmij słoiki z patelni, zwiń, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przenieś schłodzony przedmiot do przechowywania w chłodne, ciemne miejsce.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy