sosy 09.07.2023

SOS ajvar

1 godz. 0 min.
4 porcje
SOS ajvar
Brandusa, stock.adobe.com
0

Jednym z najlepszych znalezisk kuchni bałkańskiej jest makaron warzywny Ayvar, który jest przygotowywany na bazie papryki. Można go stosować na wiele sposobów, a także stanowi doskonały uniwersalny sos do mięs, ziemniaków i innych potraw.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój bakłażana na pół. Piecz go i paprykę na pergaminie w piekarniku przez około 30 minut w 200 stopniach, aż się przypali.

Wyślij warzywa na chwilę do torby, a następnie obierz.

Drobno posiekaj je nożem.

Zmiel ostrą paprykę, cebulę i czosnek w blenderze.

Wymieszaj wszystkie składniki, zagotuj ajvar i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut, aż będzie gęsty.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy