sosy 18.07.2023

klasyczny sos beszamelowy do makaronu

20 min
4 porcje
Klasyczny sos beszamelowy do makaronu
New Africa, stock.adobe.com
0

Nawet niedoświadczeni kucharze będą mogli przygotować klasyczny sos beszamelowy do makaronu. Lepiej gotować na patelni z grubym dnem. Nie polecam też pozostawiania sosu na kuchence bez nadzoru. Może się spalić w ciągu zaledwie kilku sekund.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Na małej patelni roztop masło.

Dodaj mąkę i smaż przez 1,5-2 minuty, często mieszając.

Wymieszaj mleko ze śmietaną.

Wlej półfabrykat mleka do rondla ze smażoną mąką i mieszaj, aż będzie gładki.

Dodaj sól, czosnek przepuszczony przez prasę i gotuj przez 7-10 minut na małym ogniu. W tym procesie często mieszaj sos, w przeciwnym razie się przypali.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy