sosy 06.06.2023

majonez warzywny

10 min
4 porcje
Majonez warzywny
volff, stock.adobe.com
0

Majonez często prowadzi na liście popularnych sosów. Służy do przygotowywania drugich dań, przekąsek i marynat. Ci, którzy dbają o figurę, mogą przygotować majonez warzywny. Okazuje się równie smaczny, ale jednocześnie mniej kaloryczny.

Składniki

  • bulion warzywny (świeży) – 250 ml
  • Olej roślinny (bez zapachu) – 200 ml
  • musztarda - 1 art.
  • sok z cytryny - 50 ml
  • skrobia - 3 art.
  • mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
  • sól - 0,5 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zagotuj 150 ml bulionu.

Wymieszaj pozostały bulion ze skrobią i wlej cienkim strumieniem do gotującego się przedmiotu, ciągle mieszając.

Gotuj przez 3-4 minuty, zdejmij z ognia i ostudź.

Dodaj musztardę, sól, mielony pieprz, sok z cytryny i dobrze wymieszaj.

Bez przerywania pracy miksera wlej olej roślinny. Ubij wszystko razem, aż majonez zgęstnieje.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy