sosy 07.07.2023

Pesto Genovese

6 min
2 porcje
Pesto Genovese
losangela, stock.adobe.com
0

Ten sos jest bez przesady narodową dumą Włoch. Przepis na Pesto Genovese pochodzi z Genui. Przygotowywany jest z bazylii, orzeszków piniowych i parmezanu, ale ser pecorino sprawia, że jest wyjątkowy. Nadaje bogaty słono-pikantny smak.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zetrzyj parmezan i ser pecorino na drobnej tarce.

Złóż bazylię, orzeszki piniowe, pecorino i parmezan do miski blendera.

Wlej olej, sok z cytryny i zmiel do uzyskania gładkości.

Dodaj sól, mielony pieprz do smaku i jeszcze raz dobrze wymieszaj.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy