sosy 03.02.2022

sos miętowy z kolendrą i czosnkiem

10 min
4 porcje
Sos miętowy z kolendrą i czosnkiem
marysckin, stock.adobe.com
0

Pieczesz mięso na obiad? Pamiętaj, aby podawać go z sosem miętowym. Taki dodatek poprawi danie, nadając mu soczystość i pyszny smak! Siekanie zieleni do jednorodności nie jest tego warte. O wiele smaczniejsze, gdy napotkasz duże cząstki.

Składniki

  • mięta - 100 g
  • kolendra - 30 g
  • cytryna - pół
  • czosnek - 2 ząbki
  • oliwa z oliwek - 100 ml
  • cukier - 1 łyżeczka
  • sól - 0,5 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Oddziel kolendrę i miętę od twardych łodyg, zmiel w blenderze.

Dodaj sok z połowy cytryny, odrobinę skórki, sól, cukier i masło.

Wyciśnij czosnek przez prasę, wymieszaj i wstaw do lodówki na pół godziny.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy