napoje 18.04.2023

herbata Kałmucka

15 min
8 porcji
Herbata Kałmucka
Alman Narmaeva, stock.adobe.com
0

Od czasów starożytnych w rozległej malowniczej Kałmucji koczownicy gotowali herbatę kałmucką. Niezwykły napój zaskakuje obecnością mleka, przypraw, soli i masła. Niemniej jednak jest niesamowicie smaczny i zdrowy! Przygotuj go i spróbuj przynajmniej raz.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zagotuj wodę, wlej zieloną herbatę i gotuj przez 2 minuty.

Dodaj sól, olej, gorące mleko i gotuj przez kolejne 10 minut.

Dodaj przyprawy, wyłącz ogień i nalegaj pod pokrywką przez 15 minut.

Odcedź, wlej do filiżanek lub misek i podawaj.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy