napoje 27.03.2023

herbata z rokitnika

15 min
4 porcje
Herbata Rokitnikowa
Irina Burakova, stock.adobe.com
0

Pyszna, lekko cierpka, umiarkowanie kwaśna herbata z rokitnika jest prawdziwą "bombą witaminową" dla odporności w sezonie przeziębień i chorób wirusowych. Aby napój był szczególnie smaczny, radzę używać jagód zebranych po pierwszych przymrozkach.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Delikatnie zdejmij rokitnik z gałązek, spłucz zimną wodą i lekko osusz, a następnie umieść na patelni. Zmiażdż jagody tłuczkiem lub widelcem, aby skóra pękła, a rokitnik dał sok.

Zalej jagody 700 ml gorącej przegotowanej wody i zagotuj na średnim ogniu. Zdejmij patelnię z ognia, przykryj, zawiń i odstaw na 10 minut.

Za pomocą Sitka do zaparzania wlej lekko schłodzoną herbatę z rokitnika do zaparzacza.

Dodaj miód i ciesz się jasnym, zdrowym napojem.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy