przekąski 08.07.2023

smażone sajgonki z krewetkami

45 min
4 porcje
Smażone sajgonki z krewetkami
chee siong teh, stock.adobe.com
0

Ten oryginalny Azjatycki przepis oferuje idealne połączenie krewetek, warzyw i aromatycznych przypraw zawiniętych w cienką warstwę chrupiącego ciasta. Smażone sajgonki to wspaniała przekąska na każdą okazję lub po prostu pyszna uczta na rodzinny obiad.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój krewetki na kawałki, marchewki w paski i posiekaj Pekin.

Drobno posiekaj zieloną cebulę i przełóż czosnek przez prasę.

Smaż czosnek na łyżce oleju przez kilka sekund.

Ułóż krewetki i jeszcze kilka minut przyrumień.

Dodaj warzywa i smaż przez kolejną minutę na dużym ogniu, mieszając.

Dodaj sos sojowy, olej sezamowy i przyprawy do smaku. Smaż przez kolejne 2 minuty.

Wrzuć nadzienie do durszlaka i ostudź.

Wymieszaj mąkę i 2 łyżki wody.

Namocz papier ryżowy zgodnie z instrukcją, ułóż nadzienie i zwiń ciasne rolki.

Aby krawędzie lepiej przylegały, zwilż je wodą i mąką.

Usmaż sajgonki na oleju ze wszystkich stron, aż się zarumienią.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy