przekąski 22.01.2022

galaretka wołowa

4 godz. 10 min.
6 porcji
Galaretka z języka wołowego
Anna żurawia, stock.adobe.com
0

Język wołowy od dawna uważany jest za przysmak. Powinien być odpowiednio przygotowany i podawany na specjalną okazję. Dzielę się doskonałym przepisem na galaretkę z językiem wołowym. Polecam podawać danie z chrzanem, musztardą i chlebem Borodino.

Składniki

  • język wołowy - 1 kg
  • cebula - 2 kawałki
  • marchew - 2 kawałki
  • czosnek - 4 ząbki
  • liść laurowy - 2 kawałki
  • czarny pieprz - 7 groszek
  • Zieleń (do dekoracji) – kilka gałązek
  • sól - do smaku
  • woda (oczyszczona) – 3,5 L

Przepis na gotowanie krok po kroku

Język wołowy oczyść, opłucz, zalej zimną wodą i gotuj przez 15 minut.

Zmień wodę, dodaj przyprawy, obrane warzywa i gotuj przez 3,5 godziny na bardzo małym ogniu.

Złap warzywa. Wyrzuć cebulę, pokrój marchewkę. Dodaj sól, posiekany czosnek do bulionu i gotuj przez kolejne 30 minut.

Ostudzić język, pokroić w talerze i ładnie ułożyć na talerzach. Dodaj kawałki marchewki.

Bulion przecedzić przez gazę, wlać do talerzy z mięsem i posypać ziołami.

Przenieś schłodzone galaretki do lodówki na 8 godzin.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy