przekąski 20.06.2023

Rolada makreli w domu

50 min
4 porcje
Bułka z makreli w domu
nikolaydonetsk, stock.adobe.com
0

Makrela to bardzo smaczna ryba. Najczęściej jest solony, marynowany i pieczony w całości. Chcę uzupełnić tę listę o kolejny sprawdzony przepis. Mówimy o bułce z makreli. Takie danie można postawić na świątecznym stole lub ugotować tak po prostu na obiad.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wypatrosz makrelę, odetnij głowę, ogon i płetwy.

Wykonaj głębokie nacięcie, Usuń grzbiet i kości.

Posyp solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny, odłóż na bok na 15 minut.

Zetrzyj marchewki. Paprykę i cebulę obrać, pokroić.

Podsmaż warzywa na oleju do miękkości, soli i pieprzu.

Połóż pieczone warzywa na przygotowanym filecie i zwiń bułkę.

Przymocuj sznurkiem do gotowania, przykryj i wstaw do lodówki na 1 godzinę.

Piecz bułki z makreli przez 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy