przekąski 04.07.2023

pasztet z wątróbki różowego łososia

25 min
2 porcje
Pasztet z wątroby różowego łososia
cook_inspire, stock.adobe.com
0

Wykwintne danie na specjalną okazję. Polecam przygotować pasztet z wątroby różowego łososia na krótko przed podaniem i koniecznie rozłożyć na ciepłym talerzu. Przystawkę należy towarzyszyć białą bagietką i sałatką ze świeżych warzyw.

Składniki

  • wątroba (różowy łosoś) – 400 g
  • marchew - 1 rzecz
  • cebula - 1 rzecz
  • Olej roślinny (bez zapachu) – 30 ml
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • sól - 5 G
  • woda - 150 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Umieść wątrobę różowego łososia na sicie i spłucz pod bieżącą wodą.

Połóż na desce i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym.

Obierz cebulę i drobno posiekaj.

Zetrzyj marchewki na drobnej tarce.

Umieść warzywa na rozgrzanej patelni z olejem i smaż do miękkości.

Dodaj wątróbkę różowego łososia i gotuj wszystko razem przez 5-7 minut, często mieszając.

Sól, wlej wodę i gotuj pod przykryciem przez kolejne 5 minut.

Przenieś obrabiany przedmiot do miski blendera, dodaj zmielony pieprz i zmiel do uzyskania gładkości.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy