przekąski 22.01.2022

hummus z awokado

25 min
6 porcji
Hummus z awokado
chandlervid85, stock.adobe.com
0

Hummus powstaje na bazie gotowanej ciecierzycy, soku z cytryny i pasty tahini. Stosuje się również różne dodatki, które nadają przekąsce ciekawy smak i kolor. Spróbuj hummusu z awokado! Jest nie tylko piękny i smaczny, ale także bardzo zdrowy.

Składniki

  • ciecierzyca (suchy) – 400 g
  • awokado - 2 kawałki
  • czosnek - 2 ząbki
  • tahini - 50 g
  • oliwa z oliwek - 30 ml
  • sok z cytryny - 50 ml
  • Zira - 1 łyżeczka
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • Sol - do smaku

Przepis na gotowanie krok po kroku

Ciecierzyca jest wstępnie namoczona przez 12 godzin.

Zmień wodę, zagotuj i gotuj na wolnym ogniu przez 1,5 godziny.

Obierz awokado, pokrój na duże kawałki i włóż do blendera.

Dodaj gotowaną ciecierzycę, zirę, mielony pieprz, sól i obrane ząbki czosnku. Zmiel masę, aż będzie gładka.

Dodaj sok z cytryny, masło, tahini i kontynuuj ubijanie przez kolejne 2-3 minuty z dużą prędkością.

Przynieś gotowy hummus do soli i przypraw.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy