przekąski 22.01.2022

hummus z zielonego groszku

20 min
3 porcje
Hummus z zielonego groszku
sveta_zarzamora, stock.adobe.com
0

Czy próbowałeś hummusu z zielonego groszku? Pyszne, przewiewne, aromatyczne i bardzo lekkie! Przygotowuje się go wielokrotnie szybciej niż klasyczne wersje z ciecierzycy lub groszku. Możesz podawać taką przekąskę z chlebem, grzankami, pitą lub chipsami kukurydzianymi.

Składniki

  • zielony groszek (oczyszczony) – 3 szklanki
  • czosnek - 2 ząbki
  • Sezam - 3 art.
  • oliwa z oliwek - 5 art.
  • sok z cytryny - 20 ml
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • sól - do smaku

Przepis na gotowanie krok po kroku

Gotuj zielony groszek w osolonej wodzie do miękkości.

Odcedź, rozłóż groszek do wyschnięcia cienką warstwą na ręczniku.

Sezam smażyć na suchej patelni na złoty kolor.

Umieść sezam, olej, sól, zmielony czarny pieprz i obrane ząbki czosnku w misce blendera. Ubijaj przez 3-5 minut na średniej prędkości.

Dodaj groszek, sok z cytryny i zmiksuj do uzyskania gładkości.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy