przekąski 04.07.2023

pasztet z mięsa królika

55 min
6 porcji
Pasztet z mięsa królika
Georgie, stock.adobe.com
0

Istnieje zaskakująco wiele odmian pasztetu. Przekąska jest przygotowywana z wątroby, mięsa, warzyw i grzybów. Dziś chciałbym bardziej szczegółowo omówić pasztet z mięsa królika. Wykwintną przekąskę można podać na świątecznym stole lub przygotować w ten sposób.

Składniki

  • Królik - 1,5 kg
  • ziemniaki - 200 g
  • cebula - 2 kawałki
  • liść laurowy - 2 kawałki
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • sól - do smaku
  • woda - 2 L

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój królika, obrane ziemniaki i cebulę.

Włóż wszystko do głębokiego garnka, dodaj liść laurowy, wodę i gotuj przez 40 minut na małym ogniu.

Wyjmij mięso na talerz, lekko ostudź i oddziel od kości.

Umieść gotowane warzywa i mięso królika w misce blendera. Zmiel na gładką konsystencję.

Dodaj sól, zmielony pieprz i jeszcze raz wymieszaj. Jeśli pasztet jest gęsty, dodaj trochę pozostałego bulionu.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy