przekąski 04.07.2023

pasztet z ciecierzycy

45 min
2 porcje
Pasztet z ciecierzycy
WS Studio, stock.adobe.com
0

Nie mylić z hummusem. Pasztet z ciecierzycy jest przygotowywany bez pasty sezamowej i soku z cytryny. Głównym składnikiem jest dobrze ugotowana ciecierzyca. Jako dodatki stosuje się smażoną cebulę, sól i czosnek. Bardzo proste i smaczne!

Składniki

  • ciecierzyca - 300 g
  • cebula - 2 kawałki
  • czosnek - 2 ząbki
  • Olej roślinny - 2 art.
  • sól - 1 łyżeczka
  • woda - 1,2 l

Przepis na gotowanie krok po kroku

Ciecierzyca jest wstępnie namoczona w zimnej wodzie przez 4 godziny.

Wrzuć do durszlaka, spłucz i zalej świeżą wodą. Gotuj przez 40 minut na średnim ogniu

Weź trochę bulionu do szklanki, spuść resztę. Usuń ciecierzycę do ostygnięcia.

Obierz cebulę i czosnek, posiekaj.

Umieść cebulę na rozgrzanej patelni z olejem i smaż, aż będzie przezroczysta.

Umieść gotowaną ciecierzycę i smażoną cebulę w misce blendera.

Dodaj czosnek, sól i zmiel do uzyskania gładkości. Jeśli pasztet jest zbyt gęsty, dodaj trochę bulionu i ponownie wymieszaj.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy