przekąski 08.02.2022

Muhammara z czosnkiem i sezamem

50 min
4 porcje
Muhammara z czosnkiem i sezamem
Simone van den Berg, stock.adobe.com
0

Klasyczna muhammara ma jasny pomarańczowy lub czerwony kolor, ponieważ głównym składnikiem jest słodka czerwona papryka. Tym bardziej spektakularne są wszelkiego rodzaju dodatki. Tym razem proponuję uzupełnić przepis sezamem i czosnkiem.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zawiń paprykę w folię i piecz do przypalenia w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 35-40 minut. Obierz skórę.

Zmiel paprykę, chili i czosnek w blenderze. Posiekaj orzechy osobno i dodaj je tam.

Dodaj do masy sezam, przyprawy, tymianek, olej sezamowy, sok z cytryny i ocet.

Przerwij wszystko jeszcze raz i dodaj oliwę z oliwek do konsystencji.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy