desery 13.07.2023

Lody Gelato

30 min
4 porcje
Lody Gelato
New Africa, stock.adobe.com
0

Włosi są wielkimi ekspertami od deserów. Kolejnym tego dowodem będą lody Gelato. Jest przygotowywany z niewielką ilością śmietany, a podczas tego procesu jest zdrowo nasycony powietrzem, dzięki czemu okazuje się niezwykle delikatny i smaczny.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Na patelni połącz mleko, śmietanę i 150 g cukru.

Rozgrzej do 60 stopni, ale nie gotuj.

Ubij żółtka osobno z pozostałym cukrem na puszystą białą masę.

Bez przerywania pracy miksera wlej półfabrykat z mleka i śmietany. Ubijaj wszystko razem przez kolejne 5 minut.

Wlej powstałą masę do rondla i podgrzej do 85 stopni.

Wyjmij z pieca i włóż kadzi do miski z lodowatą wodą. Obrabiany przedmiot powinien ostygnąć do temperatury pokojowej.

Odcedź, wlej do dużej formy i włóż do zamrażarki na 1 godzinę.

Wyjmij, ubij mikserem i włóż z powrotem do zamrażarki. Powtórz procedurę jeszcze 2 razy. Następnie włóż lody do zamrażarki na kolejne 3 godziny.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy