desery 08.02.2022

ciasto czekoladowe miodowe z malinami

1 godz. 10 min.
14 porcji
Ciasto czekoladowe miodowe z malinami
Ruslan Mitin, stock.adobe.com
0

Pyszny miód pitny to duma każdej gospodyni domowej. To wszechstronne ciasto sprawdzi się na każdą okazję. Proponuję dziś wypróbować świąteczną wersję popularnego deseru. Z kremem czekoladowym i aromatycznymi malinami okazuje się nie do pobicia!

Składniki

do ciast:
  • jaja kurze - 3 kawałki
  • masło - 120 g
  • mąka - 500 g
  • cukier - 150 g
  • Miód (płynny) – 4 art.
  • kakao - 50 g
  • proszek do pieczenia ciasta - 2 łyżeczka
  • sól - na czubku noża
do kremu:
Opcjonalnie:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Rozpuść masło w łaźni wodnej.

Dodaj miód, cukier, sól i wymieszaj. Składniki powinny całkowicie się rozpuścić.

Ubijając rozgrzewającą masę trzepaczką, dodawaj po jednym jajku.

Dodaj proszek do pieczenia, wymieszaj i zdejmij z ognia. Masa powinna wybielić i zwiększyć rozmiar.

Dodaj przesianą mąkę, kakao i zagnieść gładkie ciasto. Podziel na 8-9 identycznych kawałków, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na pół godziny.

Rozwałkuj każdy kawałek ciasta i połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez 4-5 minut.

W kąpieli wodnej rozpuść masło i połamaną na kawałki czekoladę.

Dodaj mleko skondensowane, wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez 5-7 minut.

Podziel każdą jagodę maliny rękami na połówki.

Złóż ciasto, smarując ciasta kremem czekoladowym i posypując plasterkami malin. Włóż gotowe ciasto do lodówki na kilka godzin.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy