desery 16.11.2022

Panna cotta z wiśniami

40 min
4 porcje
Panna cotta z wiśniami
Natallya_ph, stock.adobe.com
0

Piękno włoskiej Panna Cotta tkwi w jej prostocie-z minimum dostępnych produktów rodzi się najdelikatniejszy deser. W nastroju wymieszać kremowy sos galaretki i za każdym razem uzyskać nowe smaki. Dzisiaj przygotujemy panna cotta z nutą kwaśnej wiśni.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zalej żelatynę zimną wodą, pozostaw do pęcznienia.

Śmietanę połączyć z 70 g cukru, podgrzać na małym ogniu, ciągle mieszając, w razie potrzeby dodać cukier waniliowy.

Dodaj żelatynę do śmietany, dobrze wymieszaj, kontynuując podgrzewanie (nie doprowadzając do wrzenia, aby żelatyna nie straciła właściwości żelujących).

Wlej kremową masę do misek lub małych kubków, ostudź i wyślij do lodówki na kilka godzin.

Przygotuj sos wiśniowy: opłucz wiśnie, wyjmij pestki, włóż do rondla, wlej 30 g cukru. Gotuj jagody, aż cukier całkowicie się rozpuści. Ostudzić.

Wlej zamrożoną Panna Cotta na wierzch sosem wiśniowym, w razie potrzeby udekoruj całymi jagodami lub płatkami migdałów.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy