desery 22.01.2022

pastylka jagodowa

5 godz. 20 min.
10 porcji
Pastylka z jagód
New Africa, stock.adobe.com
0

Korzyści płynące z jagód są znane od dawna. Ale sezon tej jagody jest bardzo krótki. Oprócz dżemu i kompotów możesz zrobić z niego apetyczną pastylkę. Pyszny deser jest doskonale przechowywany w szczelnie zamkniętym pojemniku. Najważniejsze, aby nie używać do tego lodówki.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj jagody, opłucz i zmiel w blenderze.

Dodaj cukier i gotuj na małym ogniu przez 5 minut.

Dodaj wanilinę, wymieszaj i ostudź do temperatury pokojowej.

Przykryj blachę do pieczenia folią, ułóż masę jagodową warstwą nie grubszą niż 5 centymetrów.

Suszyć przez 4-5 godzin w piekarniku w temperaturze 80 stopni.

Oddziel gotową pastylkę od folii, pokrój w paski i przekręć w tuby.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy