desery 13.07.2023

malinowe pianki

20 min
4 porcje
Malinowe Pianki
alexanderon, stock.adobe.com
0

Możesz przygotować taki deser ze świeżych i mrożonych jagód. Na szczęście ta ostatnia opcja jest sprzedawana w działach zamrażania przez cały rok, więc możesz zrobić malinowe pianki nawet w styczniu. Przepis nie jest skomplikowany, ale będzie wymagał uważności i pewnych umiejętności kulinarnych.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zmiel Maliny w blenderze i przetrzyj przez sito.

Powstałe puree wymieszać z pektyną i 1 łyżką.l. cukier.

Gotować na małym ogniu przez 2 minuty i odstawić do ostygnięcia.

Wymieszaj puree malinowe z białkiem jaja i 100 g cukru, ubij do puszystości.

Na małej patelni połącz gorącą wodę, agar-agar i pozostały cukier. Gotuj na małym ogniu przez 3 minuty.

Wlej gorący syrop cienkim strumieniem do masy jagodowej, ciągle ubijając mikserem. Ubij gotową mieszaninę z maksymalną prędkością miksera przez kolejne 2-3 minuty.

Włóż półfabrykat do worka do szprycowania, załóż odpowiednią dyszę i umieść pianki na silikonowej macie. Suszyć przez 1 dzień w temperaturze pokojowej.

Oddziel gotowe pianki od maty i połącz parami.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy