desery 20.12.2022

ciasto marchewkowe Bento

2 godz. 0 min.
2 porcje
Ciasto marchewkowe Bento
white78, stock.adobe.com
0

Te urocze małe ciasta od dawna podbiły serca słodyczy na całym świecie. Możesz przygotować Koreańskie ciasto Bento według prawie każdego przepisu. Dzisiaj podzielę się z wami ciekawym i prawie PP przepisem na ciasto marchewkowe.

Składniki

na biszkopt:
do kremu:
do nadzienia:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Oddziel żółtka od białek. Ubij białka ze szczyptą soli, aż utworzy się puszysta piana.

Połącz drobno startą marchewkę, żółtka, sok pomarańczowy i skórkę, posiekane orzechy, cukier, przyprawy i oliwę z oliwek. Dokładnie wymieszaj.

Przesiej mąkę, wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do mieszanki marchwi. Stopniowo wprowadzaj ubite białka, delikatnie mieszając masę drewnianą szpatułką od dołu do góry, aby zapobiec osiadaniu białek.

Rozłóż ciasto równomiernie na blasze wyłożonej pergaminem i piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25-30 minut. Następnie wytnij małe ciasta o średnicy 10-12 cm z dużego ciasta za pomocą pierścienia do gotowania lub dowolnego okrągłego kształtu, ostudź, zawiń w folię spożywczą i wyślij do lodówki na 2-3 godziny.

W przypadku kremu rozpuść, a następnie lekko ostudź białą czekoladę. Ubij schłodzoną śmietanę mikserem, stopniowo wprowadzając rozpuszczoną czekoladę. Kontynuuj ubijanie przez kolejne 2-3 minuty przy maksymalnych obrotach. Wyślij gotowy krem do lodówki w celu stabilizacji.

Do nadzienia wymieszaj miód z posiekanymi orzechami.

Złóż ciasto: posmaruj każde ciasto kremem, a następnie ułóż nadzienie orzechowo-miodowe, ułóż ciasta jedna na drugiej zjeżdżalnią. Wyrównaj krawędzie kremem i udekoruj ciasto według własnego uznania.

Wyślij gotowe ciasto marchewkowe Bento do lodówki. Przed podaniem ostrożnie przenieś deser do pudełka bento.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy