desery 18.08.2022

Sernik z mascarpone i śmietaną

20 min
4 porcje
Sernik z mascarpone i kwaśnej śmietany
fascinadora, stock.adobe.com
0

Śmietana nadaje sernikowi nie tylko delikatną konsystencję, ale także lekką przyjemną kwaskowatość, która harmonijnie podkreśla smak mascarpone. Przed podaniem polecam udekorować deser dżemem, jagodami i cukrem pudrem. To najlepsza opcja dla takiego przepisu.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zalej żelatynę 40 ml zimnej wody i pozostaw do spęcznienia.

Rozdrobnij ciasteczka na okruchy, wymieszaj ze stopionym masłem i rozłóż bazę.

Zagotuj wodę z cukrem, wlej tam żelatynę i gotuj, aż się rozpuści.

Ubij mascrarpone ze śmietaną, wlej syrop żelatynowy i ponownie ubij.

Wlej nadzienie na spód i pozostaw sernik na noc w lodówce.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy