desery 22.01.2022

Tiramisu z cytrynowym Kurdem

35 min
6 porcji
Tiramisu z cytrynowym Kurdem
yuliiaholovchenko, stock.adobe.com
0

Włoski deser tiramisu jest znany na całym świecie. Nie mniej popularne jest aromatyczne Limoncello. Proponuję użyć go zamiast koniaku w tym przepisie. Mówię Ci, jak gotować Kurda i gotować tiramisu.

Składniki

do kremu:
dla cytrynowego Kurda:
Opcjonalnie:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zagotuj wodę, dodaj cukier i gotuj przez 2-3 minuty.

Wyłącz ogień, ostudź i wlej Limoncello.

Ciepły sok z cytryny wymieszaj ze skórką.

Połącz cukier puder, skrobię kukurydzianą i żółtka.

Wlej mieszankę cytrusów, wymieszaj i podgrzej wszystko razem w łaźni wodnej, aż zgęstnieje.

Gotowy Kurd odcedź, wymieszaj z masłem i ostudź.

Śmietanę, mascarpone, cukier puder i wanilinę wymieszać, lekko ubić mikserem.

Zanurz ciasteczka w syropie cukrowym z Limoncello i ułóż na dnie szklanek.

Na wierzch dodaj obfitą warstwę kremu i trochę więcej ciastek zanurzonych w aromatycznym syropie.

Rozłóż trochę cytrynowego Kurda i pozostałą śmietanę. Możesz ozdobić skórką lub narysować wzory za pomocą strzykawki do ciasta.

Włóż gotowe tiramisu do lodówki na 5-6 godzin.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy