desery 12.07.2023

karmelowe tiramisu

25 min
4 porcje
Karmelowe tiramisu
lilechka75, stock.adobe.com
0

Popularny deser jest przygotowywany na całym świecie w najbardziej niesamowitych odmianach. Jakoś natknąłem się na przepis na karmelowe tiramisu i oczywiście nie przegapiłem okazji, aby go wypróbować. Specjalny smak tiramisu nadaje syrop karmelowy i stopiony cukier.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Podziel jajka na białka i żółtka.

Ubij białka solą, aż będą puszyste.

Ubij żółtka cukrem pudrem na biało.

Wymieszaj masę żółtek z twarogiem i dobrze ubij mikserem.

W małych porcjach dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj.

Cukier rozpuść na patelni. Wyłącz ogień, dodaj masło, wymieszaj i lekko ostudź.

Połącz śmietanę, stopiony cukier i syrop "Solony Karmel".

Umieść trochę kremu na dnie przygotowanych kubków.

W szerokiej filiżance połącz koniak i kawę.

Zanurz ciasteczka w aromatycznej mieszance i włóż do kubków, dodaj śmietanę. W takim przypadku ciasteczka można złamać, dostosowując je do rozmiaru używanych naczyń.

Kontynuuj napełnianie kubków ciasteczkami, naprzemiennie warstwami z kremem.

Na wierzch posmaruj pozostałą śmietaną i posyp kakao.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy