desery 20.12.2022

deser mochi w domu

30 min
12 porcji
Deser mochi w domu
Jan, stock.adobe.com
0

Zacznę od kilku wskazówek. W przypadku japońskich mochi używaj tylko kleistej mąki ryżowej. Ciasta nie będą działać ze zwykłej mąki. Musisz bardzo szybko pracować z ciastem ryżowym: po schłodzeniu ciasto traci swoje lepkie właściwości, co oznacza, że trudniej będzie uformować mochi.

Składniki

do testu:
do nadzienia:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Do nadzienia ubij schłodzoną śmietanę i ser śmietankowy na stabilne szczyty, przenieś śmietanę do worka do szprycowania. Opłucz jagody lub owoce, osusz ręcznikami papierowymi, pokrój duże owoce na kawałki.

W niemetalowej misce wymieszaj mąkę ryżową, cukier i wodę, przykryj folią spożywczą, wykonaj kilka nakłuć nożem lub wykałaczką i wyślij do kuchenki mikrofalowej na maksymalną moc (2 minuty). Następnie wymieszaj ciasto i ponownie Wyślij do kuchenki mikrofalowej na 1 minutę. Powinno być gładkie, miękkie i bardzo lepkie ciasto.

Rozłóż gorące ciasto na stole posypanym skrobią kukurydzianą i lekko ugniataj. Podziel ciasto na 12 równych części, rozgnieć kawałki ciasta na tortille.

Za pomocą torebki cukierniczej umieść niewielką ilość kremowego nadzienia na środku każdej tortilli, umieść jagody lub kawałki owoców na wierzchu.

Uformuj mochi, zbierając krawędzie tortilli do góry, a następnie uformuj ciasteczka w schludny Okrągły kształt. Posyp powierzchnię deseru skrobią kukurydzianą.

Gotowe ciasta mochi Wyślij do lodówki na 30-40 minut. Podawaj schłodzone.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy