desery 07.02.2022

ciasto czekoladowe z kremem maślanym i jagodami

1 godz. 20 min.
12 porcji
Ciasto czekoladowe z kremem maślanym i jagodami
karepa, stock.adobe.com
0

Jaki deser podać na stole? Upiecz ciasto czekoladowe! To wszechstronna, piękna i smaczna opcja. Zamiast malin możesz użyć dowolnych świeżych jagód i owoców. Powinny być lekko kwaśne, ponieważ śmietana i ciasta są już bardzo słodkie.

Składniki

do ciast:
  • mąka - 400 g
  • kakao (bez zjeżdżalni) – 4 art.
  • cukier - 250 g
  • mleko - 1 szkło
  • jaja kurze - 3 kawałki
  • masło - 80 g
  • Olej roślinny (do smarowania formy) – 1 art.
  • proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
  • Sol - na czubku noża
  • woda (wrząca woda) – 200 ml
do kremu:
do dekoracji:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Połącz przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao i sól.

W osobnym pojemniku lekko ubij jajka z cukrem.

Dodaj mleko, stopione masło i kontynuuj ubijanie mikserem przez 4-5 minut.

Dodaj suchy przedmiot i dobrze wymieszaj, aż będzie gładki.

Ciągle ubijając masę, wlej wrzącą wodę w małych porcjach. Ciasto powinno być płynne.

Rozłóż formę papierem do pieczenia, posmaruj olejem roślinnym i posyp mąką.

Wlej ciasto do przygotowanej formy i wyślij na 45-50 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. W zależności od średnicy formy czas może być potrzebny mniej więcej,

Nie wyjmuj gotowego ciasta z formy przez 10-15 minut. Następnie włóż do ostygnięcia na ruszcie.

Pokrój ciasto w poprzek na dwie identyczne części.

Miękkie masło ubij z cukrem i esencją waniliową. Wystarczy 2 minuty przy największej prędkości.

Złóż ciasto, obficie smarując ciasta kremem.

Na wierzch posmaruj kremem i ułóż maliny. Wyślij ciasto na kilka godzin do lodówki.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy