Wśród dziesiątek tradycyjnych i niezbyt tradycyjnych sposobów gotowania Japońskich mochi osobno warto wspomnieć o mochi w kuchence mikrofalowej. Co dziwne, wcale nie różnią się od oryginalnych. Jest to również bardzo proste, szybkie i niedrogie!
Składniki
- mąka ryżowa - 50 g
- cukier puder - 10 g
- woda - 80 ml
- skrobia kukurydziana - 3 art.
- orzechy włoskie - 30 g
- miód - 20 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zmiel orzechy włoskie w blenderze i wymieszaj z miodem.
Połącz mąkę ryżową, cukier puder i wodę. Możesz dodać kilka kropli barwnika.
Przykryj folią i włóż do kuchenki mikrofalowej na 10 sekund przy maksymalnej mocy.
Wymieszaj masę, ponownie przykryj folią i gotuj przez kolejne 20-30 sekund.
Ciasto podzielić na części i rozwałkować na tortille na posypanej skrobią powierzchni.
Rozłóż nadzienie orzechowe, uformuj mochi i wyślij je do lodówki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy