desery 22.12.2022

Mochi w kuchence mikrofalowej

15 min
4 porcje
Mochi w kuchence mikrofalowej
ordinary042, stock.adobe.com
0

Wśród dziesiątek tradycyjnych i niezbyt tradycyjnych sposobów gotowania Japońskich mochi osobno warto wspomnieć o mochi w kuchence mikrofalowej. Co dziwne, wcale nie różnią się od oryginalnych. Jest to również bardzo proste, szybkie i niedrogie!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zmiel orzechy włoskie w blenderze i wymieszaj z miodem.

Połącz mąkę ryżową, cukier puder i wodę. Możesz dodać kilka kropli barwnika.

Przykryj folią i włóż do kuchenki mikrofalowej na 10 sekund przy maksymalnej mocy.

Wymieszaj masę, ponownie przykryj folią i gotuj przez kolejne 20-30 sekund.

Ciasto podzielić na części i rozwałkować na tortille na posypanej skrobią powierzchni.

Rozłóż nadzienie orzechowe, uformuj mochi i wyślij je do lodówki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy