desery 14.07.2023

śmietana z jabłkami w piekarniku

1 godz. 5 min.
6 porcji
Śmietana z jabłkami w piekarniku
tasha_lyubina, stock.adobe.com
0

Moje gospodarstwo domowe uwielbia śmietanę z jabłkami. Gdy tylko wstawię go do piekarnika, zaczynają się zbierać przy stole. Można powiedzieć, że stało się to już pewną tradycją. Układamy ciasto na ładnym talerzu, parzymy aromatyczną herbatę i delektujemy się pysznym deserem.

Składniki

  • mąka - 1,5 szklanki
  • jaja kurze - 2 kawałki
  • śmietana (pogrubiony) – 300 g
  • jabłka - 400 g
  • sok z cytryny - 2 art.
  • proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
  • cukier - 200 g
  • sól - na czubku noża

Przepis na gotowanie krok po kroku

Ubij jajka z cukrem i solą, aż będą puszyste.

Dodaj śmietanę, przesianą mąkę, proszek do pieczenia i dobrze wymieszaj.

Jabłka pokrój na ćwiartki, obierz i posiekaj, posiekaj, skrop sokiem z cytryny.

Wlej połowę ciasta do przygotowanej formy.

Następnie ułóż posiekane jabłka.

Wlać pozostałe ciasto i wstawić na 45-50 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Wyjmij ciasto z formy dopiero po całkowitym ostygnięciu.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy