desery 22.01.2022

Tiramisu z rodzynkami i orzechami

1 godz. 0 min.
8 porcji
Tiramisu z rodzynkami i orzechami
Oksana łaźnia, stock.adobe.com
0

Przewiewne tiramisu od lat pozostaje jednym z najpopularniejszych deserów. Można go nie tylko zamówić w restauracji, ale także z łatwością przygotować w domu. Do tego przepisu nie potrzebujesz nawet ciasteczek. Mówię wszystko szczegółowo.

Składniki

na biszkopt:
do kremu:
Opcjonalnie:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Ubij jajka z cukrem na puszystą pianę.

Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao i wymieszaj.

Włóż ciasto do wysmarowanej formy i piecz przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.

Schłodzić gotowe ciasto i pokroić na małe kawałki.

Zanurz każdy kawałek biszkoptu w kawie.

Śmietanę ubij mikserem, aż zgęstnieje.

Dodaj mascarpone, kakao, mielony cynamon i wymieszaj.

Wysuszyć orzechy na patelni i zmielić w blenderze.

Napełnij szklanki na przemian kawałkami biszkoptu i śmietaną.

Posyp orzechami i dodaj rodzynki. Tiramisu należy przechowywać w lodówce przez 5 godzin przed podaniem.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy