Od czasów starożytnych w rozległej malowniczej Kałmucji koczownicy gotowali herbatę kałmucką. Niezwykły napój zaskakuje obecnością mleka, przypraw, soli i masła. Niemniej jednak jest niesamowicie smaczny i zdrowy! Przygotuj go i spróbuj przynajmniej raz.
Składniki
- zielona herbata - 2 art.
- liść laurowy - 2 kawałki
- ziele angielskie - 2 groszek
- masło - 1 art.
- sól - na czubku noża
- mleko - 1,5 L
- woda - 350 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zagotuj wodę, wlej zieloną herbatę i gotuj przez 2 minuty.
Dodaj sól, olej, gorące mleko i gotuj przez kolejne 10 minut.
Dodaj przyprawy, wyłącz ogień i nalegaj pod pokrywką przez 15 minut.
Odcedź, wlej do filiżanek lub misek i podawaj.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy